НАМАЗ ОД ОРАХА И МАСЛИНА
Састојци: 50г ораха, 50г маслина, кашика маслиновог уља, чен белог лука, кашичица лимуновог сока, хималајска со, босиљак, рузмарин.
Припрема: орахе потопите у воду преко ноћи. Ујутро оцедите. Маслинама извадите коштице. Ставите у блендер све састојке, додајте зачине и измиксајте.
ДОМАЋИ НАМАЗ ОД ТОФУ СИРА
Састојци: 100 г тофу сира, 50 г зелених маслина без коштице, кашика маслиновог уља,
чен белог лука, кашичица сенфа, со, босиљак.
Припрема: све састојке ставите у блендер и измиксајте.
ПАШТЕТА ОД ТУЊЕВИНЕ
Састојци: туњевина, ½ мањег црвеног лука, шака маслина, влашац, маслиново уље, сок од ½ лимуна, мало соли и бибера.
Припрема: у посуду ставите све састојке и измиксајте. Зачините по укусу.
ПУЊЕНА ЈАЈА
Преостала јаја од Ускрса можете и напунити. Пресеците свако на пола, извадите жуманце, изгњечите га и помешајте с неким од следећих састојака.
# 1: Мајонез, сенф и сецкана шунка – у жељеном размеру
# 2: Павлака или сремски сир, ситно сецкане маслине – у жељеном размеру
# 3: Краставчићи, чајна кобасица, помешано с крем сиром и першуном.
ПИЛЕЋА САЛАТА
Састојци : 170 г зелене салате,100 г белог грожђа, 300 г обареног белог меса, 2 тврдо кувана јајета.
Састојци за прелив: 2 чаше јогурта, кашика сенфа, пола кашике сувог биљног зачина, 2 кашике мајонеза
Припрема: Јогурт, сенф, суви биљни зачин и мајонез добро измешајте. Опране листове зелене салате поређајте на плитки тањир. Одозго ставите насецкано бело месо и колутове тврдо куваних јаја, па поспите преполовљеним бобицама грожђа. На крају прелијте припремљеним преливом и добро охладите пре служења.
ГВАКАМОЛИ СОС
Састојци: 2 авокада, 2 парадајза (кора) , црвени лук, лимета,со.
Припрема: Авокадо пресеците на пола и извадите коштицу, затим кашиком извадите плод. Црвени лук и кору парадајза исецкајте ситно на коцкице , додајте авокадо, сок од ½ лимете и со. Све то добро испасирајте виљушком. Послужити уз тортиља чипс, или тост.
МУСАКА ОД ПОВРЋА
Састојци: 500г тиквица, 2 паприке, 3 парадајза, сок од парадајза по жељи, 1 јаје, биљни зачини.
Припрема: Поврће исецкати на колутове и динстати га у сопственом соку са обе стране на грил тигању, кратко. Затим поврће поређати у плех или ватросталну посуду. Наизменично ређати тиквице, патлиџан, паприке и парадајз. Прелијте соком млевеног или ренданог парадајза, поспите сецкани босиљак и биљне зачине. Пеците у рерни 10 минута на 200 степени, затим прелијте са умућеним јајетом и мало млека. Наставите да печете још 10 минута док се на површини не појави браонкаста кора.
КОЛАЧ СА ЈАГОДАМА
Састојци: јагоде 450г, шећер 170г, брашно 170г, јаје 3 ком.
Припрема: Миксером сјединити јаја и шећер, док не добијете глатку кремасту смесу.
Потом додајте 170г брашна и лагано варјачом сједините са остатком смесе. На крају додајте 450г свежих исецканих јагода . Што ситније исецкате јагоде то ће вам колач лепше испасти. Колач пећи у подмазаном плеху или калупу за торте на 180C, 30 минута (проверити да ли је готов чачкалицом).
ЧОКОЛАДНА ТОРТА
Састојци за кору: 4 јаја, 100г шећера, 200г маргарина, 100г чоколаде за кување, 4 кашике брашна, 1 прашак за пециво
Састојци за крем: 0,5 л слатке павлаке, 200г чоколаде за кување, 1 кашика шећера.
Припрема коре: У једну посуду умутите жуманца и шећер затим додајте отопљени маргарин и чоколаду. Такође додајте брашно, прашак за пециво и на крају умућена беланаца (беланца мутите жицом, а не миксером ). Пећи у плеху или калупу за торте на 180° Ц око 20 минута, проверити чачкалицом када је печено.
Припрема крема:Загрејте слатку павлаку, чоколаду и шећер на лаганој ватри (полако мешајући) док не прокључа.
Када је кора готова избушити виљушком на неколико места и док је још топла прелити кремом. Торту прво охладите на собној температури, а затим ставите у фрижидер да се добро охлади и стегне крем …