Вести
01.03.2018.

БЕЗБЕДНЕ НАМИРНИЦЕ ЗА ПОСНУ ТРПЕЗУ

Градске пијаце и ове године спроводе комерцијалне анализе здравствене безбедности намирница

 

Према пристиглим резултатима Научног института за ветеринарство Србије намирнице које су саставни део посне трпезе, a продају се на београдским пијацама су здравствено и хигијенски исправне и испуњавају све услове предвиђене Законом о безбедности хране.

У циљу здравствене заштите грађана, који се редовно снабдевају на београдским пијацама, Градске пијаце наручиле су још једну у низу комерцијалних анализа намирница, превасходно речне и морске рибе, печурака и свежег поврћа. Узорковање, методом случајног узорка и анализу, током претходне недеље, обавио је Научни институт за ветеринарство Србије.   

Шаран, пастрмка, скуша, туна, смуђ, бранцин, орада, лосос, папалина, сом, ослић, деверика, бабушка не садрже тешке метале, ни хистамин, а на основу сензорне оцене сви узорци морске и речне рибе испуњавају одредбе Правилника о квалитету за рибе, ракове, шкољкаше, морске јежеве и краставце, жабе, корњаче, пужеве и њихове производе. Свеже поврће, попут купуса, блитве, спанаћа, као ни печурке не садрже пестициде и друге остатке средстава за заштиту биља.

Имајући у виду да се на београдским пијацама обавља промет прехрамбених производа, а да им је здравље суграђана најважније, Градске пијаце и у наредном периоду наставиће да спроводе комерцијалне анализе здравствене безбедности хране, како би сви посетиоци пијаца били сигурни и безбрижни приликом пијачне куповине.