Вести
09.08.2017.

ПИЈАЦА „ЗЕМУН“ УСКОРО ДОБИЈА НОВУ ОАЗУ

Почела реконструкција објекта Житни кантар


На пијаци „Земун“, 08. августа, почела је реконструкција Житног кантара, која ће допринети очувању културног наслеђа и постати нова оаза за опуштање и куповину у пријатном простору, уређеном по узору на чувене европске пијаце.

У срцу Земуна, поред свакодневне куповине, посетиоци ће имати могућност да уживају у новом амбијенту, добром расположењу и изврсним укусима свеже припремљене рибе дунавских аласа. Након завршетка радова, у објекту Житни кантар налазиће се нов простор за продају живе, речне рибе, опремљен пултовима са ледом, расхладним витринама, базенима за рибу, хладњачом, док ће централни део, са две роштиљ плоче  бити опредељен за услужно печење рибе. Јединствени спој пијаце и припреме хране, биће усклађен са потребама савременог живота, нудећи купцима како свежу припремљену рибу „за понети“, тако и да проведу слободно време у пријатном простору и уређеном мобилијару.

Како годинама није улагано ни у текуће, ни у инвестиционо одржавање Житног кантара, било је неопходно почети потпуну реконструкцију, у складу са архитектонским окружењем, да би се спречило даље урушавање овог значајног објекта. Упоредо са наведеним радовима, на пијаци „Земун“, у току је и трећа, завршна фаза поплочавања преосталог дела пијачног платоа, површине 1.840 м2. У протеклом периоду завршене су две фазе поплочавања, а дотрајале тезге и расхадне витрине замењене су новом опремом.

Градске пијаце, чувајући културно наслеђе, наведене радове обављају у складу са решењем Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове, као и условима и сагласношћу на пројектну документацију Завода за заштиту споменика културе града Београда.