Вести
12.04.2017.

ПРИСТИГЛИ РЕЗЛУЛТАТИ НАУЧНОГ ИНСТИТУТА ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО СРБИЈЕ

Да се на пијацама у оквиру система ЈКП „Градске пијаце“ продају здраве и безбедне намирнице, најбоље показују данас пристигли резултати Научног института за ветеринарство Србије:

Риба из мреже Дунавских аласа, као и из рибњака, која је продаје на пијацама, на основу сензорне оцене на свежину, мирис, укус и изглед производа, испуњавају услове утврђене Законом о безбедности хране, односно Правилником о квалитету и другим захтевима за ову врсту производа. У узоркованим конзумним кокошијим јајима, као и млечним производима није идентификована бактерије Salmonella, док присуство Listeria monocytogenes није изоловано у белом крављем и Сјеничком сиру. Поред микробиолошке анализе намирница, обављено је испитивање квалитета месних прерађевина. Сви добијени резултати крећу се у границама референтних вредности предузетих из Правилника о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса, као и Правилника о прехрамбеним адитивима.

У очи једног од најзначајнијих празника за све хришћане, Градске пијаце су, у складу са мониторинг планом предузећа, наручиле анализу здравствене и хигијенске безбедности хране, како би сви грађани били сигурни у квалитет и хигијенску безбедност хране и без бриге могли да припреме трпезу, куповином свежих пољопривредних производа врхунског квалитета. Поред свежих кокошијих, конзумних јаја, чија се цена креће од 11 до 18 динара, суграђани на пијацама могу набавити и различите врсте боја, по цени од 5 до 20 динара, сличице, које коштају од 50 до 100 динара, као и осталу опрему за ускршњу декорацију.

Позивамо све суграђане да посете пијацу у комшилику и свој празнични јеловник обогате здравим, укусним и повољним производима правих пољопривредних произвођача.

 `